
Plc Data Tipleri Nelerdir? ve Tag İsimlendirmeleri Nasıl Yapılır?
- Tarih: 21 - Aralık - 2020
DATA TİPLERİ
Bir programda farklı işlemler yapmanız gerekebilir. Her farklı tanımlama , değişken ve işlem için farklı data tipleri bulunmaktadır. Örneğin ; tamsayılar, kesirli sayılar, karakterler, metinler, değerler ilk aklımıza gelenlerdir. Farklı veri tiplerinin boyutları ve herbirinin işlemleri birbirinden farklıdır. Morfo Teknoloji olarak sizlere bu data tiplerini bir tablo halinde ve her bir data tipini açıklamaları ile birlikte aşağıda vermekteyiz.
BOOL : Bool data tipinin boyutu bir bittir. PLC’nin en küçük birimidir.0 ya da 1 verisi depolanır. 0 olduğu zaman pasif, 1 olduğu zaman aktiftir. Dijital bir bilgidir. I0.0 , Q8.1 , M12.3 gibi yapılardır.
BYTE: 8 bitlik bir hafıza alanı vardır. Sayı ve karakter tanımlamak için kullanılır. 1 Byte’da -128…+127 arası sayılar ya da 0…255 arası sayılar saklanabilir. Ve bu sayılar byte alanı içerisinde ikili(binary) sisteme göre ifade edilirler. Byte adresleme IB1, QB5, MB90 şeklinde olabilir.
WORD : Word data tipinin boyutu 2 byte yani 16 bittir. -32,768…+32,767 ya da 0..65535 arası sayılar saklanabilir. Word alanındaki adres değişikliği 2şer olarak artmaktadır. Adreslemeler MW20, MW22 , IW86, IW88 şeklinde olabilir.
DWORD : Double Word data tipinin boyutu 4 byte yani 32 bittir. -2,147,483,648…+2,147,483,647 ya da 0…4,294,967,295 arası sayılar saklanabilir. Double Word alanındaki adres değişiklikleri 4er olarak artmaktadır. Adreslemeler MD20, MD24 şeklinde olabilir.
CHAR : Char data tipi 16bit uzunluğunda Unicode standartlarında karakterlerin karşılıklarını tutan veri tipidir. Bu veri tipinde değişken değer atandıktan sonra bir karakteri temsil etmektedir ve her karakterin Unicode standartlarında bir karşılığı bulunmaktadır. Örnek olarak ;
- Doğrudan karakter atayabilirsiniz ; ‘C’
- Hexadecimal karşılığını yazabilirsiniz ; ‘x0058’
SINT : Sint aslında short int demektir. Bu data tipi 8 bit uzunluğundaki tam sayıları saklar.
USINT : Usint aslında unsigned short int demektir. Yani bu data tipi 8 bit uzunluğundaki pozitif tamsayıları saklar.
INT : Int data tipi 16 bit uzunlupundaki tam sayıları saklar.
UInt : Uint aslında unsigned int demektir. Yani bu data tipi 16 bit uzunluğundaki pozitif tam sayıları saklar.
DInt : Dint aslında double int demektir. Bu data tipi 32 bit uzunluğundaki tamsayıları saklar.
UDInt : Udint aslında unsigned double int demektir. Yani bu data tipi 32 bit uzunluğundaki pozitif tam sayıları saklar.
REAL : Bu data tipi 32 bit uzunluğundadır. Tam sayı ve virgüllü sayıları saklayabilir. Kullanırken mutlaka nokta kullanılması şarttır. Örnek olarak ; Int data tipinde ‘100’ derken real data tipinde bu ‘100.0’ olarak tanımlanmalıdır.
LREAL : Bu data tipi 64 bit uzunluğundadır. Real ile aynı özelliklere sahiptir.
ARRAY : Dizi anlamına gelir. Aynı data tiplerinden oluşan bir diziler silsilesidir. Array[dizi9 şeklindedir. Parantez içi dizi boyutunu gösterir. Örneğin ; Array[1…10] dediğimizde 1 ile 10 arası 10 adet aynı tip datayı ifade eder.
STRUCT : İçerisinde farklı türden değişkenleri tutabilen veri türüdür. Aslında değişkenlerin bir isim altında toplanmasına denir.
DATA TİPLERİ TAG İSİMLENDİRMELERİ NASIL OLUR ?
Data tipleri tag isimlendirmelerini Morfo Teknoloji olarak oluşturmuş olduğumuz program mantığı çerçevesinde yukarıda tabloda sizler için sunduk. Bu tablo aslında yazdığımız programın bizler için daha anlaşılır, açık ve net olması için gereken isimlendirmeleri oluşturmaktadır. Örnek verecek olursak;
-Diyelim ki bir global bool değişkeniniz var. Ve bu değişken start butonu olsun. Bu start butonu digital inputtur ve I0.0’a atayalım. Atarken yazacağımız isim şu şekilde olacaktır ; DI_Start_Buton ya da DI_StartButon ya da DI_Start_BTN şeklinde farklı varyasyonlarla istediğiniz şekilde tanımlayabilirsiniz. Bu start butonunu Data Blok’ta şu şekilde tanımlarız ; g_xStart_Buton . Dediğimiz gibi g_ global demektir, x bool demektir. g_xStart_Buton şeklinde tanımlayarak aslında bu tagın hangi data tipinde olduğunu global mi olduğunu rahat bir şekilde anlayabilir hale geldik. Daha farklı örnekler verecek olursak;
DO_Motor
AO_Oransal_Vana
g_xAcil_Buton
g_tMotor_Calisma_Suresi
g_rBasin_Sensoru
g_iAriza_Sayisi
g_diUretim_Adet
Şeklinde çok fazla örnek bulunmaktadır. Kullanacağınız data tipine göre istediğiniz şekilde tagları isimlendirerek sizlerde programınızı daha anlaşılır, açık ve net hale getirebilirsiniz.
Tag: plc data tipleri nelerdir, plc data tipleri, plc dataları, tag isimlendirme nedir, tag isimlendirme, plc tag isimlendirme nasıl yapılır, ankara otomasyon, otomasyoncu, otomasyon ankara, ankara otomasyon pano, ankara plc yazılım, ankara makina yazılımı, ankara makina otomasyonu, makina otomasyonu